Wonen en zorg
In de woongroep Het KoesterKwartier staat Het Gewone Leven ervaren centraal. Met professionele hulp als dat noodzakelijk is, zelfstandig of met ondersteuning van elkaar als dat kan. Het wonen en de zorg worden in Het KoesterKwartier apart van elkaar geregeld. Met Bruis Zorg wordt de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de zorg binnen Het KoesterKwartier gewaarborgd.
VRAAGGESTUURDE ZORG
De individuele zorgvraag van iedere bewoner (en secundair de behoeften van de groep) zijn leidend bij het vormgeven van de zorg en ondersteuning en de opzet van de organisatie. De dagelijkse zorg wordt van onder af / vraaggestuurd vormgegeven.
De woongroep kent een informeel karakter waarbij samen Het Gewone Leven wordt ervaren, een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd, eigenheid wordt gekoesterd en ‘van onderaf’ Kwartier wordt gemaakt.
Het KoesterKwartier is nadrukkelijk geen instelling.
Bruis Zorg (en Bruis Beheer) liggen als fundament onder Het KoesterKwartier en daarmee zijn de voorwaarden voor goede zorgverlening verankerd. Iedere bewoner heeft een eigen huurcontract met de beheerder (Bruis Beheer) en een zorgovereenkomst met de zorgorganisatie Bruis Zorg.
Bruis Zorg voldoet aan de kwaliteitseisen die door de overheid gesteld zijn en is wel een formele zorginstelling. Bruis Zorg is eindverantwoordelijk voor de veiligheid, doelmatigheid en kwaliteit van de zorg binnen Het KoesterKwartier.
Zorgproducten
De zorg binnen Bruis Zorg wordt in het kader van Begeleid en Beschermd Wonen gegeven.
Dit betekent dat er een veilig en passend thuis wordt geboden, waarbij, in nabijheid en op afroep, 24 uur per dag Individuele Begeleiding, Persoonlijke Verzorging en, veelal gepland, Hulp bij Huishouden, dan wel toezicht en extra aandacht beschikbaar is.
Binnen Het KoesterKwartier is geen Begleiding Groep zoals die binnen een Dagbestedingsorganisatie wordt gegeven. Bewoners hebben elders activiteiten (eventueel met ondersteuning van medewerkers van Bruis Zorg) of participeren op andere manieren in de maatschappij. We streven ernaar dat iedereen zijn kwaliteiten en mogelijkheden optimaal benut.
Activering en het vinden van passende dagbesteding kan wel onderdeel zijn van de Individuele Begeleiding.
De bewoners kunnen intensieve Verzorging, Verpleging en behandeling nodig hebben. Deze diensten kunnen ook binnen Het KoesterKwartier, de eigen leefomgeving van de bewoners, plaats vinden. Maar deze zorg wordt niet geleverd door Bruis Zorg, maar altijd uitbesteed aan zorgverleners uit het eigen netwerk of respectievelijk Thuiszorgorganisatie Buurtzorg en GGZ Breburg (of andere specialistische behandelorganisatie).
Financiering zorg
Sinds 2022 wordt de zorg en ondersteuning, via ZIN gefinancierd door het Zorgkantoor CZ op grond van een zorgindicatie Wlz (bij Begeleid Wonen) of door de regio gemeente Gemeente Breda (bij een indicatie voor Beschermd Wonen op grond van de WMO).
Zorgplan
Bij Bruis Zorg wordt met iedere bewoner (indien gewenst met hulp van een naaste) een zorgplan gemaakt. Hierin staat de zorg- en ondersteuningsbehoefte en zijn de individuele afspraken rondom de zorg en ondersteuning vastgelegd. De afspraken zijn zo veel als mogelijk gekoppeld aan concrete doelen.
Mogelijkheden voor zorg
WONEN MET ZORG
De vraag naar passende woonruimte voor mensen met een psychosociale / psychiatrische zorgvraag en ondersteuningsbehoefte is groot. Binnen Het KoesterKwartier is ook nog ruimte voor groei. Maar een stabiele groep vinden we belangrijker dan groei met veel nieuwe deelnemers.
Wat betekent dit voor nieuwe bewoners?
Interesse
Heb je psychosociale / psychiatrische problemen en lukt het al langere tijd niet om volledig zelfstandig te wonen en zelf je leven op een prettige manier vorm te geven?
Ben je misschien eenzaam en op zoek naar meer houvast, zinvolle bezigheden of voedende contacten?
Wil je graag meer investeren in jezelf en deel uitmaken van iets dat groter is dan jij alleen?
Neem dan contact op voor een nadere kennismaking. Misschien is Het KoesterKwartier iets voor jou.
Het KoesterKwartier wil een woongroep zijn voor mensen die ervoor kiezen om zelf, samen met anderen, op een prettige manier hun leven vorm te geven.
Bruis Zorg biedt Begeleid en Beschermd Wonen aan mensen die kwaliteit van leven willen en een keuze (voor zelfredzaamheid, participatie en herstel) kunnen maken en (willen) dragen.
Dit is nader uitgewerkt in de volgende inclusiecriteria:
* Mensen die (beginnend) positief en (beginnend) zelfreflexief in het leven staan en (willen) investeren in zichzelf en in hun omgeving.
* Mensen tussen 18 en 65 jaar met een geldige:
- GGZ-W indicatie Wlz;
- WMO indicatie Beschermd Wonen;
- WMO en Wlz indicatie losse functies (bij aanvang of afbouw Begeleid en Beschermd Wonen).
* Mensen met een enkele / eenvoudige of meerdere en (hoog) complexe diagnose(s), waarbij voor de hoofddiagnose (de problematiek die de zelfredzaamheid het meest ondermijnt) een lopende behandeling is.
* Mensen die identiteitsgebonden zorg willen hebben en mensen die dat niet willen.
* Mensen die verslaafd zijn, maar wél in behandeling zijn en hierin ook aantoonbaar stappen zetten.
* Mensen woonachtig in Altena / Regio Breda of die daar woonachtig willen worden.
Door de opzet van Het KoesterKwartier en Bruis Zorg is er geen plaats voor mensen die door omstandigheden in hen zelf of buiten hen, niet in staat zijn tot het maken van een positieve keuze voor een andere manier van leven, in een acute crisis verkeren en/of die een gevaar vormen voor zichzelf en/of hun omgeving.
Bruis Zorg biedt in beginsel geen zorg die valt onder de Wet Zorg en Dwang (Wzd) of onvrijwillige zorg.
Dit is nader uitgewerkt in de volgende uitsluitingscriteria:
* Mensen < 18 jaar > 65 jaar bij aanmelding.
* Mensen zonder een geldige Wlz of WMO indicatie.
* Mensen met beperkte verstandelijke vermogens / IQ < 70.
* Mensen die een woonplek zoeken i.v.m. scheiding; einde detentie, forensische verplichtingen etc., waarbij een wens en draagkracht voor meer levenskwaliteit en zelfredzaamheid, participatie en herstel ontbreekt.
* Mensen die intensieve behandeling nodig hebben vanwege ernstige gedragsstoornissen of psychiatrische stoornissen.
* Mensen die een ernstige mate van bedreiging of intimidatie vormen, waardoor de situatie onwerkbaar is omdat de persoonlijke veiligheid of vrijheid van deze mensen zelf of voor medebewoners, medewerkers, huisdieren of derden in gevaar is. Dit kan ook ontstaan vanuit de handelswijze van een huisdier, de familie of een naaste van de betreffende persoon.
* Mensen die verslaafd zijn en níet in behandeling zijn of slechts aan het begin van hun behandeling staan.
* Mensen die zeer gewelddadig en/of psychotisch naar zichzelf en/of anderen zijn.
* Mensen die seksueel intimiderend gedrag vertonen.
* Mensen die de zorg van Bruis Zorg niet accepteren of liegen en bedriegen, waardoor een werkrelatie niet mogelijk is of een onherstelbare vertrouwensbreuk ontstaat.
* Mensen met wie Bruis Zorg eerder ervaringen heeft gehad in de zorgverlening en bij wie om zwaarwegende redenen in redelijkheid niet kan worden gevraagd de zorg te verlenen.
* Mensen bij wie de hygiënische omstandigheden zodanig zijn dat ze ernstige gezondheidsrisico’s opleveren voor zichzelf, de medebewoners en zichzelf.
* Mensen die essentiële verplichtingen of regels niet nakomen, ook niet na herhaaldelijk (schriftelijk) aandringen of waarschuwen.
Intake
Samen met een Gedragsdeskundige wordt zorgvuldig bekeken of Bruis Zorg de hulp kan bieden waar jij naar op zoek bent en die je nodig hebt. Ook wordt onderzocht of je binnen de reeds bestaande groep past. Indien dit het geval is, wordt op basis van de verwachte zorg- en ondersteuningsvragen een passende aanbieding opgesteld, waarbij specifiek op de inhoud van de zorg en dienstverlening wordt ingegaan.
Jij hebt bij het vormgeven van de zorg een invloedrijke stem. Afspraken en doelen worden samen opgesteld en in een plan vastgelegd. Bruis Zorg kijkt met een professionele blik naar jouw wensen en noden. De aan jou geleverde zorg wordt ingepast in de reeds bestaande structuur binnen de woongroep.
Evaluatie
Wanneer de zorg is opgestart wordt er regelmatig met jou als bewoner (en eventueel iemand uit je netwerk) en een zorgverlener uit het team, geëvalueerd. Vooraf wordt hierover ook ruggespraak met de Gedragsdeskundige gehouden. De zorg kan wanneer dit nodig en wenselijk is worden bijgesteld. De nieuwe afspraken en doelen worden ook weer vastgelegd. Om de zorg te verantwoorden wordt door Bruis Zorg iedere dag gerapporteerd in het Elektronisch Cliënten Dossier.
Wonen en zorg
In de woongroep Het KoesterKwartier staat Het Gewone Leven ervaren centraal. Met professionele hulp als dat noodzakelijk is, zelfstandig of met ondersteuning van elkaar als dat kan. Het wonen en de zorg worden in Het KoesterKwartier apart van elkaar geregeld. Met Bruis Zorg wordt de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de zorg binnen Het KoesterKwartier gewaarborgd.
VRAAGGESTUURDE ZORG
De individuele zorgvraag van iedere bewoner (en secundair de behoeften van de groep) zijn leidend bij het vormgeven van de zorg en ondersteuning en de opzet van de organisatie. De dagelijkse zorg wordt van onder af / vraaggestuurd vormgegeven. De woongroep kent een informeel karakter waarbij samen Het Gewone Leven wordt ervaren, een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd, eigenheid wordt gekoesterd en ‘van onderaf’ Kwartier wordt gemaakt. Het KoesterKwartier is nadrukkelijk geen instelling.
Bruis Zorg (en Bruis Beheer) liggen als fundament onder Het KoesterKwartier en daarmee zijn de voorwaarden voor goede zorgverlening verankerd. Iedere bewoner heeft een eigen huurcontract met de beheerder (Bruis Beheer) en een zorgovereenkomst met de zorgorganisatie Bruis Zorg. Bruis Zorg voldoet aan de kwaliteitseisen die door de overheid gesteld zijn en is wel een formele zorginstelling. Bruis Zorg is eindverantwoordelijk voor de veiligheid, doelmatigheid en kwaliteit van de zorg binnen Het KoesterKwartier.
Mogelijkheden voor zorg
Zorgproducten
De zorg binnen Bruis Zorg wordt in het kader van Begeleid en Beschermd Wonen gegeven.
Dit betekent dat er een veilig en passend thuis wordt geboden, waarbij, in nabijheid en op afroep, 24 uur per dag Individuele Begeleiding, Persoonlijke Verzorging en, veelal gepland, Hulp bij Huishouden, dan wel toezicht en extra aandacht beschikbaar is.
Binnen Het KoesterKwartier is geen Begleiding Groep zoals die binnen een Dagbestedingsorganisatie wordt gegeven. Bewoners hebben elders activiteiten (eventueel met ondersteuning van medewerkers van Bruis Zorg) of participeren op andere manieren in de maatschappij. We streven ernaar dat iedereen zijn kwaliteiten en mogelijkheden optimaal benut.
Activering en het vinden van passende dagbesteding kan wel onderdeel zijn van de Individuele Begeleiding.
De bewoners kunnen intensieve Verzorging, Verpleging en behandeling nodig hebben. Deze diensten kunnen ook binnen Het KoesterKwartier, de eigen leefomgeving van de bewoners, plaats vinden. Maar deze zorg wordt niet geleverd door Bruis Zorg, maar altijd uitbesteed aan zorgverleners uit het eigen netwerk of respectievelijk Thuiszorgorganisatie Buurtzorg en GGZ Breburg (of andere specialistische behandelorganisatie).
Financiering zorg
In 2021 wordt de zorg en ondersteuning, via Persoonsgebonden budgetten (Pgb) gefinancierd door het Zorgkantoor CZ op grond van een zorgindicatie Wlz (bij Begeleid Wonen) of door de regio gemeente Gemeente Breda (bij een indicatie voor Beschermd Wonen op grond van de WMO).
Bij een indicatie op grond van psychosociale / psychiatrische kwetsbaarheden is het bij financiering van de zorg via een Pgb wettelijk verplicht samen te werken met een budgetvertegenwoordiger / vertrouwenspersoon uit eigen netwerk. Deze persoon kan in zijn rol bekrachtigd zijn door de rechter, maar dit is niet noodzakelijk.
Zorgplan
Bij Bruis Zorg wordt met iedere bewoner (indien gewenst met hulp van een naaste) een zorgplan gemaakt. Hierin staat de zorg- en ondersteuningsbehoefte en zijn de individuele afspraken rondom de zorg en ondersteuning vastgelegd. De afspraken zijn zo veel als mogelijk gekoppeld aan concrete doelen.
WONEN MET ZORG
De vraag naar passende woonruimte voor mensen met een psychosociale / psychiatrische zorgvraag en ondersteuningsbehoefte is groot. Binnen Het KoesterKwartier is ook nog ruimte voor groei. Maar een stabiele groep vinden we belangrijker dan groei met veel nieuwe deelnemers.
Wat betekent dit voor nieuwe bewoners?
Interesse
Heb je psychosociale / psychiatrische problemen en lukt het al langere tijd niet om volledig zelfstandig te wonen en zelf je leven op een prettige manier vorm te geven?
Ben je misschien eenzaam en op zoek naar meer houvast, zinvolle bezigheden of voedende contacten?
Wil je graag meer investeren in jezelf en deel uitmaken van iets dat groter is dan jij alleen?
Neem dan contact op voor een nadere kennismaking. Misschien is Het KoesterKwartier iets voor jou.
Het KoesterKwartier wil een woongroep zijn voor mensen die ervoor kiezen om zelf, samen met anderen, op een prettige manier hun leven vorm te geven.
Bruis Zorg biedt Begeleid en Beschermd Wonen aan mensen die kwaliteit van leven willen en een keuze (voor zelfredzaamheid, participatie en herstel) kunnen maken en (willen) dragen.
Dit is nader uitgewerkt in de volgende inclusiecriteria:
* Mensen die (beginnend) positief en (beginnend) zelfreflexief in het leven staan en (willen) investeren in zichzelf en in hun omgeving.
* Mensen tussen 18 en 65 jaar met een geldige:
- GGZ-W indicatie Wlz;
- WMO indicatie Beschermd Wonen;
- WMO en Wlz indicatie losse functies (bij aanvang of afbouw Begeleid en Beschermd Wonen).
* Mensen met een enkele / eenvoudige of meerdere en (hoog) complexe diagnose(s), waarbij voor de hoofddiagnose (de problematiek die de zelfredzaamheid het meest ondermijnt) een lopende behandeling is.
* Mensen die identiteitsgebonden zorg willen hebben en mensen die dat niet willen.
* Mensen die verslaafd zijn, maar wél in behandeling zijn en hierin ook aantoonbaar stappen zetten.
* Mensen woonachtig in Altena / Regio Breda of die daar woonachtig willen worden.
Door de opzet van Het KoesterKwartier en Bruis Zorg is er geen plaats voor mensen die door omstandigheden in hen zelf of buiten hen, niet in staat zijn tot het maken van een positieve keuze voor een andere manier van leven, in een acute crisis verkeren en/of die een gevaar vormen voor zichzelf en/of hun omgeving.
Bruis Zorg biedt in beginsel geen zorg die valt onder de Wet Zorg en Dwang (Wzd) of onvrijwillige zorg.
Dit is nader uitgewerkt in de volgende uitsluitingscriteria:
* Mensen < 18 jaar > 65 jaar bij aanmelding.
* Mensen zonder een geldige Wlz of WMO indicatie.
* Mensen met beperkte verstandelijke vermogens / IQ < 70.
* Mensen die een woonplek zoeken i.v.m. scheiding; einde detentie, forensische verplichtingen etc., waarbij een wens en draagkracht voor meer levenskwaliteit en zelfredzaamheid, participatie en herstel ontbreekt.
* Mensen die intensieve behandeling nodig hebben vanwege ernstige gedragsstoornissen of psychiatrische stoornissen.
* Mensen die een ernstige mate van bedreiging of intimidatie vormen, waardoor de situatie onwerkbaar is omdat de persoonlijke veiligheid of vrijheid van deze mensen zelf of voor medebewoners, medewerkers, huisdieren of derden in gevaar is. Dit kan ook ontstaan vanuit de handelswijze van een huisdier, de familie of een naaste van de betreffende persoon.
* Mensen die verslaafd zijn en níet in behandeling zijn of slechts aan het begin van hun behandeling staan.
* Mensen die zeer gewelddadig en/of psychotisch naar zichzelf en/of anderen zijn.
* Mensen die seksueel intimiderend gedrag vertonen.
* Mensen die de zorg van Bruis Zorg niet accepteren of liegen en bedriegen, waardoor een werkrelatie niet mogelijk is of een onherstelbare vertrouwensbreuk ontstaat.
* Mensen met wie Bruis Zorg eerder ervaringen heeft gehad in de zorgverlening en bij wie om zwaarwegende redenen in redelijkheid niet kan worden gevraagd de zorg te verlenen.
* Mensen bij wie de hygiënische omstandigheden zodanig zijn dat ze ernstige gezondheidsrisico’s opleveren voor zichzelf, de medebewoners en zichzelf.
* Mensen die essentiële verplichtingen of regels niet nakomen, ook niet na herhaaldelijk (schriftelijk) aandringen of waarschuwen.
Intake
Samen met een Gedragsdeskundige wordt zorgvuldig bekeken of Bruis Zorg de hulp kan bieden waar jij naar op zoek bent en die je nodig hebt. Ook wordt onderzocht of je binnen de reeds bestaande groep past. Indien dit het geval is, wordt op basis van de verwachte zorg- en ondersteuningsvragen een passende aanbieding opgesteld, waarbij specifiek op de inhoud van de zorg en dienstverlening wordt ingegaan.
Evaluatie
Wanneer de zorg is opgestart wordt er regelmatig met jou als bewoner (en eventueel iemand uit je netwerk) en een zorgverlener uit het team, geëvalueerd. Vooraf wordt hierover ook ruggespraak met de Gedragsdeskundige gehouden. De zorg kan wanneer dit nodig en wenselijk is worden bijgesteld.